Comfort in de kleinste ruimtes

Een trend gaat de wereld rond

De tiny house-beweging vindt zijn oorsprong in de VS en verspreidde zich via Canada en Australië naar Europa. De wereldwijde financiële crisis in 2007 maakte mensen inventief. Zonder een minimale of maximale grootte omvat de term meestal mini-huizen tussen 15 en 45 vierkante meter.

Of ze nu op wielen staan ​​en mobiel zijn, zoals meestal het geval is, of op één plek zijn bevestigd. De footprint van de Tiny Houses komt vaak overeen met die van een aanhanger: 2,55 meter breed bij 7 meter lang, zodat er geen problemen zijn met de verkeersregels tijdens het transport. Bovendien mag een hoogte van 4 meter en een totaalgewicht van 3,5 ton (inclusief aanhanger) niet worden overschreden.

Ze hebben nauwelijks een bouwterrein nodig, nemen veel minder ruimte in beslag in natuurgebieden, er zijn minder middelen nodig voor hun productie en je kunt er het hele jaar door wonen.

Uiteraard speelt het type verwarming een belangrijke rol in kleine woonruimtes. Er is weinig ruimte en het gebruikte verwarmingssysteem moet natuurlijk voor een aangenaam binnenklimaat zorgen.

Oppervlakteverwarming als ideale oplossing

Het systeem is licht en erg dun, de installatie vereist slechts een minimum aan ruimte, aangezien het in de vloer, de muur of het plafond wordt gelegd en na installatie “onzichtbaar” is – het is niet nodig om een ​​schoorsteen te installeren.

De stralingswarmte zorgt voor een aangenaam gevoel van comfort bij de bewoners zonder dat de woonruimte te warm en benauwd wordt. Daarnaast elimineert de als zeer aangenaam ervaren stralingswarmte ook de convectie die bij conventionele radiatoren optreedt door de luchtcirculatie. Dit is een bijkomend voordeel, vooral voor mensen met allergieën, omdat er minder stof wordt opgeworpen.

De warmte die wordt afgegeven door een elektrische oppervlakteverwarming is direct beschikbaar, zodat er geen lange verwarmingsfasen nodig zijn – het is geluidloos, geurloos en onderhoudsvrij. Geïnstalleerd als wandverwarming , kan de elektrische oppervlakteverwarming ook schimmel voorkomen.

Digitale besturingstechniek voor een aangenaam binnenklimaat

Geïntegreerd in moderne smart-home concepten, kan de elektrische oppervlakteverwarming indien nodig via een APP worden aangestuurd. Op deze manier is het voor de bewoners mogelijk om te verwarmen vlak voordat ze thuiskomen. Tegelijkertijd houdt de digitale regeling ook rekening met weergegevens en de actuele kamertemperatuur, zodat de energie efficiënt wordt gebruikt. Uiteraard kunnen ook aan het gebruiksgedrag van de bewoners aangepaste tijden worden opgeslagen zodat de verwarming automatisch uitschakelt als de bewoners de woning verlaten.

Diverse montagemogelijkheden

Een groot voordeel is de mogelijkheid om de elektrische vloerverwarming gecombineerd in de vloer en wand te plaatsen zoals gewenst. In een Tiny House-project is een 25 m² groot interieur van de woon- en eetkamer uit met het product “E-NERGY CARBON PET” en combineerde dit met een vinylvloer. Dit zorgt ervoor dat uw voeten aangenaam warm zijn.

In de douche  werd het product “E-NERGY CARBON FLEECE” aangebracht als wandverwarming. Vooral bij zeer kleine vloeroppervlakken is het ideaal om het wandoppervlak als vergroot verwarmingsoppervlak te kunnen gebruiken. Voor dit project zijn de voedingen in de keukenkast geplaatst. De regeling vindt plaats via een wifi-thermostaat in de keuken.

Laag productgewicht – leefruimte is kostbaar

In een ander project, waarbij een bouwaanhangwagen werd opgesteld voor een boskleuterschool, werd veel belang gehecht aan ecologische bouwmaterialen.

Hier is gekozen voor de elektrische vloerverwarming “E-NERGY IQ ÖKO 20”. De basis wordt gevormd door de verwarmingselementen, die slechts 20 mm hoog zijn en geïsoleerd om druk te weerstaan. Af fabriek voorzien van kanalen voor de zelfregelende verwarmingskabel, zorgen warmtegeleidende platen van aluminium voor een snelle opwarming. De systeemverwarmingskabel is een zelfregulerende verwarmingskabel, deze past automatisch het vermogen naar behoefte aan en kan daardoor niet oververhit raken. Dit regulerende effect gebeurt tot op de centimeter nauwkeurig. Onder het meubilair, de kabel dan een ander vermogen leveren dan voor het raam.

Vloerverwarming op basis van zelfregelende verwarmingskabels en warmtegeleidende 
platen werd gekozen als ideale oplossing voor de 
bouwaanhangwagen .